Mladi u Crnoj Gori, starosne dobi od 18 do 34 godine najviše se informišu putem društvenih mreža i portala, dok ostale oblike medijskog sadržaja mnogo rjeđe konzumiraju.

Mladima su najatraktivnije društvene mreže Instagram i Fejsbuk (Facebook), Jutjub (YouTube) i Tiktok (TikTok) dok ostale mreže koristi manje od tećine mlade populacije. Od aplikacija za komunikaciju mladi ubjedljivo najviše koriste Vajber (Viber), potom Vocap (WhatsApp) dok se sve ostale koriste u mnogo manjem obimu.

Istraživanje javnog mnjenja koje je za potrebe Medijske asocijacije Jugoistočne Evrope u Crnoj Gori sprovela kompanija DeFacto Consultancy, na reprezentativnom uzorku od 1005 ispitanika pokazuje da mladi u Crnoj Gori, koji su starosne dobi od 18 do 34 godine, imaju prilično drugačije navike konzumiranja informacija u odnosu na starije grupe građanki i građana.
Tako, dok najmlađi najviše konzumiraju društvene mreže (49,7%) i portale (26,7%), građanke i građani starosti između 35 i 54 godina najviše konzumiraju televiziju (33,6%) i portale (32,2%) dok oni preko 55 godina starosti, ubjedljivo najviše konzumiraju sadržaje na televiziji (75,8%).

Kada govorimo o cjelokupnom stanovništvu, televizije se i dalje najviše gledaju (41,2%), slijede društvene mreže (28,9%) i portali (23,1%) dok ostale forme sadržaja konzumira manje od sedam procenata stanovništva.

Od društvenih mreža najmlađa populacija redovno konzumira najviše Instagram (73,2%) dok je Fejsbuk najpopularniji kod građanki i građana drugih starosnih grupa. Kada govorimo o povjerenju u sadržaj koji dolazi kroz društvene mreže, građanke i građani najviše vjeruju informacijama dobijenim putem Fejsbuka (36.4%) i Jutjuba (36,3%).
Istraživanjem je pokriveno i pitanje koliko je ispitanicima i ispitanicama bitno da sadržaj koji konzumiraju na društvenim mrežama sadrži sljedeće elemente; fotografije, video sadržaj, muziku koja prati video ili sliku, tekst u videu ili slici, i slično. Fotografije su element koji je najviše bitan ispitanicima i ispitanicama sa kumulativno 44.4% njih koji kažu da im je veoma bitno ili donekle bitno, zatim tekst ispod videa ili slike (41.6%). Najmanje bitan element ispitanicima i ispitanicama jeste QR kod, gdje 28.9% smatra da im uglavnom nije bitno ili uopšte nije bitno da sadržaj koji konzumiraju na društvenim mrežama sadrži isti.

Podaci iz istraživanja prikupljani su u krajem januara 2023. godine. Ovo istraživanje kreirano je kroz projektat Mediji za odgovorno društvo, koji realizuju Medijska asocijacija Jugoistočne Evrope u partnerstvu sa Društvom profesionalnih novinara Crne Gore i Institutom za medije Crne Gore, a podržan je kroz program „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE“ koji sprovode Centar za građansko obrazovanje (CGO), Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i Politikon mreža. Projekat finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave. Sadržaj analize je isključiva odgovornost Medijske asocijacije Jugoistočne Evrope i autora i ne održava stavove Evropske unije, Ministarstva javne uprave, CGO-a i partnera.

PDF prezentaciju preuzmite ovdje.