Medijska asocijacija Jugoistočne Evrope (MAJE) održala je interresorni sastanak sa Asocijacijom komercijalnih emitera Crne Gore (AKEM), uz prisustvo Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija.

Ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić pohvalila je inicijativu organizovanja interresornih sastanaka organizacija iz medijske industrije kako bi se identifikovali problemi i definisali moguća rješenja. Ministarka Srzentić je istakla punu spremnost ministarstva da sarađuje sa medijskim organizacijama, kako bi se zajedničkim snagama definisala održivi i dugoročni odgovori na probleme. „Upravo zbog takvog pristupa Ministarstvo je pokrenulo kontinuirani medijski dijalog, a sa ovim današnjim sastankom čuli smo potrebe preko 90 medija i medijskih organizacija. Sa većinom problema na koje ste nam ukazali na današnjem sastanku već smo se uhvatili u koštac, kroz izradu Medijske strategije, ili inoviranje seta medijskih zakona, a za nove probleme tražićemo zajednički rješenja, kao što smo to radili i do sada.“ istakla je Srzentić.
Predstavnici radio stanica iz Asocijacije komercijalnih emitera Crne Gore ukazali su na niz problema sa kojima se suočavaju u radu, te ponudili konkretna rješenja. Između ostalog, AKEM navodi da je potrebna separacija radija i televizija u matičnom zakonu kako bi se konkretnije definisale norme, smanjenje PDV-a na reklamne usluge na 7% te uvođenje kvote od 10% za reemitovanje radijskog programa u odnosu na proizvedeni, kako bi se smanjila nelojalna konkurencija iz regiona i devalvacija cijena advertajzinga.
Takođe, u cilju povećanja održivosti radio stanica u Crnoj Gori, AKEM predlaže uvođenje  takse od dva eura za registraciju vozila koja bi se distribuirala radio emiterima, imajući u vidu da se radio u velikom obimu sluša upravo u automobilima, a realizacija ove mjere sprovela bi se uz puno poštovanje postojećih pozitivnih propisa i odluka Ustavnog suda.
AKEM je predložio i da se nađe način za finansiranje medijskih organizacija koje se bave unapređenjem tržišta, da se trajanje radijskih reklama bolje reguliše i ograniči, te da se definišu kriterijumi za mjerenja, uz dogovor sa emiterima. Takođe, predloženo je da se omogući veća fleksibilnost u organizaciji informativnog programa, koji ne bi morao da ima velike blokove, već bi se omogućilo više manjih.
Medijska asocijacija Jugoistočne Evrope obavezala se da u ime dvije asocijacije sva definisana rješenja predloži Vladinoj radnoj grupi za izradu Medijske strategije Crne Gore, te da se u saradnji sa svim zainteresovanim subjektima kroz to tijelo definišu konačna rješenja.
Sastanak je organizovan u cilju identifikovanja problema sa kojima se suočavaju radio emiteri u Crnoj Gori, kao medijski format koji je najmanje do sada bio zastupljen u formalnim strukturama koje su radile na politikama i propisima. Interresorni sastanak dvije asocijacije sa Ministarstvom javne uprave, digitalnog društva i medija organizovan je uz podršku Britanske ambasade u Podgorici.
Fotografije sa sastanka date su u prillogu, sačinila ih je Medijska asocijacija Jugoistočne Evrope i možete ih slobodno koristiti.

Vuk Maraš, izvršni direktor Medijske asocijacije Jugoistočne Evrope.