Na Svjetski dan slobode štampe, a u jeku globalne pandemije izazvane virusom COVID-19, mediji su još jednom dokazali da su ključni akteri u društvu i da igraju jednu od najvažnijih uloga. Pored toga što edukuju građane i pokušavaju da svakog od njih zaštite od najvećeg zdravstvenog rizika u modernoj istoriji, kroz pravovremeno i tačno izvještavanje, u isto vrijeme mediji čuvaju demokratiju u trenutku kada su ljudska prava većini stanovništva na planeti u nekoj mjeri ograničena.

Ipak, i pored činjenice da su mediji jedan od najvažnijih stubova svakog demokratskog društva, većina medijske industrije suočave se sa neizvjsnom budućnošću, koja je uzrokovana padom globalne privrede zbog COVID-19. U trenutku kada se od medija očekuje da rade više nego ikada i da sve informacije plasiraju što je brže moguće, prihodi na tržištu većini medija ne omogućavaju ni osnovno preživljavanje.

Zbog toga Medijska asocijacija Jugoistočne Evrope poziva sve vlade iz regiona da pored postojećih, hitno obezbijede dodatne forme i fondove za podršku svim medijima, kako bi se obezbijedilo da u uslovima krize mediji u punom obimu mogu da obavljaju svoju funkciju i redovno informišu svoje građane.

Vuk Maraš, izvršni direktor